Hjälmtvång eller hjälmvalfrihet?

Inte länge sedan Svenska Ridsportförbundet la in Hjälmtvång under dressyrmomentet i Fälttävlan.

Vettigt! Mycket vettigt!

Dressyrkommitén (Lillian Jansson ordf) vill däremot behålla valfriheten om att bära hjälm i klasser från och med Medelsvår A.

Kan tycka att det är så bakåtsträvande!

De hänvisar bland annat till ; – Vi har lämnat ett förslag till förbundsstyrelsen där vi säger att vi vill behålla valfriheten för ryttarna när det gäller att använda hjälm eller hatt på tävling. Det förslaget fick vi dock tillbaka med uppmaningen att diskutera en vända till, vilket vi ska göra på ett möte i slutet på november.
Enligt Lillian hänger dressyrkommitténs syn på hjälmtvång, eller hattförbud om man så vill, ihop med att de vill matcha FEI:s regler så långt det är möjligt. Där är det valfritt från motsvarande Medelsvår A-nivå.

Märkligt att FEI ska vara en riktpåle i just den frågan, när det inte alls är samma när det kommer till andra säkerhetsdelar, typ användare av repgrimma på tävlingsplats istället för bett i munnen m.m.

Svenska Ridsportförbundet har däremot inte alls tagit detta med öppna arma utan har bett Dressyrkomittén att tänka en gång till. Enligt kan de börja med att just tänka…

Vad sänder det ut för signaler? Att man får rida utan hjälm, bara man är tillräckligt duktig!

– Det är klart att vi vill främja en säker hästhantering och ridning, men vi vill fortfarande låta ryttaren välja själv. Alltså utan att lägga in det som ett tvång, eller förbud, i TR. Det är många som redan nu väljer att rida med hjälm på tävling eftersom de ser sig som förebilder. För oss är valfriheten viktigare än att sätta fasta regler, ryttarna ska kunna välja själva.

Varför ska det vara en Valfrihet att ha en störtkruka på huvudet?

Såhär yttrade sig Margareta Röden (Fälttävlanskommittén) om just valfriheten

– Det är inte valfritt, det är ofta grupptrycket som styr. Om Michael Jung rider med hatt vill kanske andra också göra det. Det är lite som det här med lagen om att man ska ha bilbälte, det är inte heller valfritt eftersom det handlar om säkerheten. Hjälmtvånget är en hjälp för ryttaren att fatta rätt beslut.

Men Dressyrryttare kanske står över just detta?

Lillian avslutar med detta;

 Denna ståndpunkt har alltså dressyrkommittén fört vidare till förbundsstyrelsen, men frågan har kommit åter till dem och kommittén ombeds att diskutera saken en vända till.
– De vill ha ett hjälmtvång inskrivet i TR, men vi anser inte att det är rätt väg att gå utan vi vill ha kvar valmöjligheten. Vi kommer att bottna det här ännu mer med vårt kontaktnät ute i dressyr-Sverige. Vi som kommitté kan bara råda, vi har inte den slutliga beslutsrätten. Men vi är experterna på vår gren och man har stor respekt för vårt kunnande, säger Lillian Jansson.

 

Experter i en gren borde väll om några kunna se FÖRDELARNA med att hjälm ska användas!

Sen kan jag vända och se det till andra aspekter, inte bara det hur det ser ut, utan vad det kan kosta samhället med en svår skallskada. Även om det är sällan man hör hur en dressyrryttare skadade sig allvarligt under sin tävlingsritt så är det ändå hur det ska framställas som att detta är ryttare som står över moder natur.

Finns nog ingen sport som har så dålig syn på säkerhetsutrustning som just ridsporten (Borträknat fälttävlan för dessa ryttare är mer säkerhetsmedvetna än många andra). Skulle aldrig se en motoGP förare som säger, Nej, jag behöver inte ha skinnställ idag, för jag har inte tänkt att åka omkull idag. Eller en Rallyförare som säger, nej jag struntar i nackkudden för jag har inte tänkt att volta.

Nej, inom dessa sporter läggs det oerhörda kostnader på säkerhetsutrustning. Men inom ridsporten ska vi inte ens kunna införa ett Hjälmtvång på höga dressyrklasser för att ”Men vi är experterna på vår gren och man har stor respekt för vårt kunnande”

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *